Spring naar inhoud

Sway voor het onderwijs

Al geruime tijd maakt Sway deel uit van het Office 365-pakket. Maar wat is Sway en wanneer gebruik je het? En wat levert het op voor het onderwijs? Op de website van Sway geeft Microsoft de volgende beknopte omschrijving:

SWAY Maak en deel interactieve rapporten, presentaties, persoonlijke verhalen en meer.

Dat klinkt interessant, maar dat zegt natuurlijk nog niet heel veel. En dan wil ik ook meteen iets schrijven dat niet heel bemoedigend overkomt om dit artikel verder te lezen: het omschrijven van Sway werkt niet heel verhelderend. Gelukkig kan ik hier meteen aan toevoegen dat ik daarom een voorbeeld van hoe je Sway kunt gebruiken onderaan dit artikel heb toegevoegd.

Om toch een poging te wagen, volgt hier mijn beschrijving van Sway: Sway is een online tool (webbased en via een app) om een mooie presentatie kan maken in de vorm van een doorlopend, gemakkelijk up-to-date te houden boekje. Aldus Microsoft, ligt de focus tijdens het maken op de inhoud en niet op de vormgeving. Mijn ervaring is dat de vormgeving in Sway inderdaad minder tijd kost, dan in bijvoorbeeld PowerPoint. Dit komt doordat je in de vormgeving van een Sway behoorlijk beperkt wordt. Er zijn simpelweg niet veel opties qua vormgeving. Ik vraag me dan ook af of dit de juiste manier is om leerlingen te leren focussen op de inhoud.

Wat ik wel sterk vind van Sway is het gemak waarmee je verschillende media aan je ontwerp kan toevoegen, zoals geluiden, Tweets en video’s. Volgens mij is er op het moment dat ik dit schrijf online meer mogelijk dan via de Sway-app. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

Nog iets om rekening mee te houden: een Sway staat altijd online bij Microsoft. Voor het onderwijs betekent dit dat leerlingen die Sway willen gebruiken, dus altijd een Microsoft-account moeten hebben en dat is iets dat op nog maar weinig (basis)scholen realiteit is. Dat het via de servers van Microsoft werkt, levert overigens ook wel weer een voordeel op: wanneer je je Sway aanpast, wordt deze aanpassing dus ook overal meteen is doorgevoerd. Overal wordt tenslotte naar die ene Sway gelinkt. Je hebt dus nooit het probleem dat er verschillende versies van jouw Sway zijn.

Mijn conclusie: Sway is een leuk programma om gemakkelijk (online) te presenteren. Het kan qua mogelijkheden in de vormgeving nog wel wat uitbereiding gebruiken.

Wil je meer weten over Sway, kijk dan eens hier: Aan de slag met Sway (door Microsoft).

Een extra noot: voor iedereen die werkt met WordPress (zoals ik): wanneer je een link opneemt naar jouw Sway, wordt deze direct omgezet in een embedded Sway. Handig of niet? Tja, alleen als het ook echt werkt. Bij mij wil de Sway dan niet laden, dus mijn voorbeeld kun je hier vinden: https://sway.com/GVUnS0K2PGAp90On

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.